Intervju med WAYs nya kreatör Mathilda Månsson

Intervju med WAYs nya kreatör Mathilda Månsson

 
Berätta, vem är Du?

- Jag är en självlärd konstnär från Stockholm som numera är bosatt i Malmö där jag jobbar som projektledare på en castingbyrå. Helst spenderar jag min lediga tid med att skapa och fylla mitt liv med vackra ting och omgivningar. Det är viktigt att bygga en tillvaro som sätter tonen för kreativitet och ett kreativt liv tycker jag. Det kan vara att pyssla om mitt hem och sätta en personlig prägel, ha kläder som jag blir glad av, besöka inspirerande platser och uppmärksamma vackra vinklar, objekt och miljöer som jag möts av i vardagen. Strävan och längtan efter dessa saker får mig att känna välbehag!Vad får dig att känna dig inspirerad i ditt skapande? 

- Jag blir inspirerad av allt runt omkring mig; färgkombinationer, former, mina vänner, minnen och situationer. Ofta är mina målningar en kombination av dessa som merchats ihop på olika vis. Det kan börja med att jag tänker på en situation som jag vill gestalta och sen samlar jag intryck i min omgivning som får ge form åt den. Eller så börjar det med att jag ser en färgkombination som jag vill göra något med och så föds en berättelse kring den. 


I min kollektion har jag till exempel ett motiv ’Girl dinner’ som är inspirerad av TikTok-fenomenet med samma namn medan jag har ett annat motiv ’Förbjuden frukt & grönt’ som först utgick från en färgpalett och sen fick en kontext under tiden jag målade. 


Hur skulle du beskriva din konstnärliga process?

- Väldigt hattig! Eftersom jag inte jobbar heltid som konstnär så sker skapandet mycket på infall och på udda tider. Jag har alltid flera målningar och projekt igång samtidigt och duttar runt på allt tills det tillslut blir färdigt. Blir lätt uttråkad om jag bara sitter med en och samma målning från början till slut. Dessutom är jag sugen på olika moment beroende på dagsform så då kan det vara skönt att kunna välja att skissa istället för att måla detaljer till exempel.


Om du skulle beskriva ditt uttryck med tre ord, vilka skulle det vara?

- Färgstark, lekfull, humoristisk.


Har du någon konstnär/kreatör du ser upp till och/eller inspireras av?

- Jag har inte en specifik konstnär eller kreatör som jag ser upp till utan jag inspireras av många kreativa kvinnor i min omgivning - både på nära håll och virtuellt. Jag dras till alla som har någon form av kreativ framåtrörelse och det inspirerar mig på olika sätt, både i formspråk och att få motivation till att skapa. Älskar att få känna mig som en del av ett kvinnligt kreativt community.


Vad är de mest betydelsefulla du äger – berätta dess historia och varför den/det är så speciellt?

- Oj, vad svårt! Vet inte om det är det mest betydelsefulla jag äger men älskar min snäcklampa som jag köpte på Tradera för 5 år sedan. Det var en inkörsport till mitt loppis- och auktionsberoende. 


Vad får dig på bra humör?
- Ett bra loppisfynd! 

 

Vad får dig på dåligt humör?

- En stökig och dammig lägenhet. :-)


Din favoritfärg?

- Jag har ingen favoritfärg, jobbar mer färgkombinationer hehe. Just nu är min favoritkombo senapsgult och rosa. "5 snabba” - vad föredrar du?

 Ljust eller mörk? 

- Ljust 

Värme eller kyla?

- Värme

Rörelse eller stillhet?

- Rörelse

Stort eller litet?

- Stort

Färgstarkt eller monokromt?

- Färgstarkt

Back to blog